Menu+

Start sloop 62 woningen in Oostdorp

Start sloop 62 woningen in Oostdorp

“Een heugelijk en bitterzoet moment”

“Vandaag is een heugelijk en tegelijkertijd bitterzoet moment” zegt directeur-bestuurder Marc Fischer van Woningbouwvereniging St. Willibrordus op 24 september. Die dag is de officiële start van de sloop van 62 verouderde woningen in de wijk Oostdorp in Wassenaar. “Dit is het oudste woningbezit van onze corporatie. Hier is het in 1921 allemaal mee begonnen. Voor de huurders betekent de sloop het verlies van de plek die jarenlang hun thuis was. Gelukkig hebben we voor iedereen een nieuw onderkomen gevonden. Voor de wijk is vandaag een positieve dag. Door de nieuwbouw kunnen we een kwaliteitsslag maken en 39 extra woningen bijbouwen.”

De regen valt met bakken uit de hemel. In alle haast is een witte partytent opgezet waar de aanwezigen onder kunnen schuilen. Het is gezellig druk als Fischer iedereen welkom heet. Hij wijst naar de grote containers aan de rand van een berg stenen. “Hier begon onze corporatie. Tot in de jaren tachtig hebben we hier kantoor gehouden. Dat we de oorsprong en historie weghalen, voelt dubbel en doet pijn. Maar, met dit project bevestigen we nogmaals onze ambitie en de noodzaak om te verduurzamen en extra woningen te bouwen.”

Wethouder Ritske Bloemendaal van wonen mag de sloop officieel inluiden. Hij krijgt net als Fischer hoge witte laarzen en een lange witte jas aan. Met een witte helm op zijn hoofd klimt hij op een sloopmachine. Hij bedient de grote grijper. Voorzichtig nadert die de gevels van een van de 62 woningen, om uiteindelijk een hele hap uit de gevel en het dak te plukken. “Het is mooi als je dit als wethouder mag doen. Het is een project van jaren, dat ik vanaf het begin ken. Het is knap dat de corporatie er voor de tweede keer zoveel woningen bijbouwt.”

Mooie mix

De 62 verouderde woningen maken plaats voor 101 duurzame nieuwbouwwoningen. Er komen 57 appartementen voor 1 of 2 personen en 44 eengezinswoningen voor gezinnen met 3 tot 5 personen. Volgens architect Gerrit-Jan van Rijswijk blijft het karakter van de wijk behouden. Het kleinschalige appartementencomplex krijgt drie bouwlagen met een schuine, oranje kap en past precies bij de uitstraling van de wijk. De eengezinswoningen worden gebouwd in de stijl uit de jaren waarin deze wijk ontstond.

Naast sociale huurwoningen komen er ook ongeveer tien midden huurwoningen. Deze zijn bestemd voor huurders die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning. Voor hen is het heel moeilijk om een betaalbare woning te vinden. De komende maanden worden de 62 verouderde woningen gesloopt. De ambitie is om de nieuwbouwwoningen in het voorjaar van 2026 op te leveren.