Rondleiding Bellesteijn: ‘Overlast valt reuze mee’
Woningbouwvereniging St. Willibrordus
sociaal verantwoordelijk en actief
Rondleiding Bellesteijn: ‘Overlast valt reuze mee’
Augustus 2017 – De eerste werkdag na de bouwvak organiseerde St. Willibrordus een rondleiding over het complex Bellesteijn. Genodigden van de gemeente, huurdersvereniging Rozenstein en de klankbordgroep werden bijgepraat over de voortgang van de bouw en namen een kijkje in het appartementencomplex voor sociale woningbouw.
“We lopen op schema”, vertelt Stefan Deurman van St. Willibrordus. “Als alles meezit, zijn de appartementen voor de kerst gereed. Het zorggebouw volgt dan in de tweede helft van maart 2018.” Uitvoerder Roland van der Voort van de KBM Groep uit Katwijk vult aan dat de dakranden van het appartementencomplex in week 33 geplaatst worden. “In week 37 plakken we het dak en in week 38 en 39 volgen de zonnepanelen.” Iedere woning krijgt vier zonnepanelen en een eigen omvormer. Daarnaast zijn er zonnepanelen die stroom opwekken voor de algemene voorzieningen. De verwachting is dat deze zonnepanelen 80 procent van de algemene elektriciteitsvoorziening opleveren (algemene verlichting en lift).
De grond trilde
Ank Weideman is aanwezig namens de klankbordgroep. Ze woont in een van de flats die uitkijken op de bouwplaats. Voorheen zat ze in de actiegroep die zich verzette tegen bebouwing van de locatie Bellesteijn. Inmiddels is ze aanzienlijk milder gestemd. “We wisten al twintig jaar dat er hier gebouwd zou gaan worden. Ik ben blij dat er kleinschalige complexen komen en dat de overlast door de bouw reuze meevalt. Alleen het plaatsen van de damwanden was even schrikken. Dit leverde meer trillingen op dan verwacht. Maar van het weghalen van de damwanden heb ik niets gemerkt en de bouwwerkzaamheden leveren verder weinig lawaai op.”
Bedrijvigheid
Voorzien van bouwhelmen loopt het gezelschap over de bouwplaats. Gemetselde proefmuurtjes laten zien hoe de wanden van het appartementencomplex eruit komen te zien. “Beneden komen gladde zandkleurige stenen met een doorgestreken voeg”, aldus Deurman. In het midden komt dezelfde kleur beton met een bamboemotief en daarboven komt grilliger natuursteen.” Vervolgens lopen ze de grote hal in waar later dubbele schuifdeuren en postboxen komen. Twee trappen leiden naar de volgende etage. Alle appartementen krijgen drie kamers, een fietsberging in de kelder, een aparte berging bij de woning en een ruim terras of balkon over de hele breedte. De oppervlakte van de verschillende woningen varieert van 63, 5 m² tot 78,8 m². Door het vele glas in de woning is er mooi uitzicht op de bomen rondom en op het zorgcomplex in aanbouw. Ondertussen gaat de bedrijvigheid op de bouwplaats door. Nog even en het hoogste punt is bereikt!